Toiminnot

Hankkeessa kehitetään uudenlainen työelämäohjaajien toimintamalli, joka tukee maahanmuuttajien työllistymistä ja koulutukseen hakeutumista. Samalla luodaan tärkeä tukiverkosto työpaikalle yhdessä ammattiyhdistystoimijoiden kanssa ja koulutusten avulla.

Hankkeen toimenpiteitä ovat mm.

  • työelämäohjaajien kouluttaminen
  • yleinen- ja ammattivertaisryhmätoiminta
  • työhön tutustuminen ja mentorointi
  • tukea ja koulutusta työpaikoille selkeäkielisyydestä ja kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta
  • vierailut TE-toimistojen ja maahanmuuttajajärjestöjen infotilaisuuksissa

*  *  *

Ensimmäiset työelmäohjaajakoulutettavat Helsingissä valikoituivat TSL:n, JHL:n ja Pakolaisavun yhteisessä hankeessaan vuonna 2016 kouluttamien kulttuuritulkkien joukosta. Koska heillä oli jo pohjalla koulutusta työelämän pelisäännöistä ja mm. kokemusta turvapaikanhakijoiden ohjaamisesta vastaanottokeskuksissa, heidän koulutustaan ikäänkuin täydennettiin vielä vertaisohjaamisen ja selkokielisyyden ja suomen kielen tukemisen taidoilla. Ote työhön -työelämäohjaajien ensimmäinen koulutusohjelma alkoi siis marraskuussa 2017, ja valmiit ohjaajat saavat todistuksensa tammikuun lopussa. Ensimmäiset vertaisryhmät voivat siis alkaa toimintansa jo helmikuussa! 

Uudet työelämäohjaajien täysimittaiset koulutusohjelmat alkavat Tampereella maaliskuun lopussa, ja Helsingissä huhtikuun alussa.